Ani mlha, ani brzké vstávání neodradilo účastníky výletu do předvánoční Vídně. Ráno 12. 12. v 6 hodin jsme proto vyrazili v plném počtu a v dobré náladě k našim jižním sousedům. Cesta byla příjemná, nikde žádná dopravní kalamita ani nehoda, a tak jsme do Vídně dorazili v plánovaném čase.

Zde se k nám připojila příjemná paní průvodkyně, která nás cestou přes město seznamovala se zajímavostmi města. Poradila nám, kam se máme jít jistě podívat, pokud nás zajímají výstavy a muzea, kterou kavárnu navštívit, kde nakoupit dárečky, a hlavně kde najdeme největší a hlavní vánoční trhy ve městě.

Autobus nás vyložil u radnice, takže jsme ke všem zajímavostem města měli jen malinký kousek. Rozešli jsme se a každý si užíval svých 6 hodin ve Vídni po svém. Někdo vyrazil na výstavu, někdo do muzea, někteří prošli zajímavé architektonické památky jako např. Svatoštěpánský dóm, nebo kostel Panny Marie Pomocné, jiní poseděli u kávy a Sacheru v kavárnách. Mnozí využili čas a nakoupili dárky pro své blízké nebo jen typické vánoční pečivo a jiné dobroty. Vánoční trhy jsou ve Vídni sice rozlehlé, ale tak jako u nás, i zde je řada stánků stejných. Byla slyšet i reprodukovaná hudba, ale k našemu překvapení to nebyly koledy. Díky pozdějšímu odjezdu jsme si užili i večerní osvětlení trhů a města, které je také pěkné.

U autobusu jsme se všichni unavení a uchození sešli v pořádku v 17 hodin a vyrazili k domovu. Cesta byla dobrá i tentokrát, byla sice mlha, ale jinak proběhla v pohodě a klidu, bez dopravních problémů. Domů, do Prahy, jsme se vrátili spokojení kolem půl desáté.

Poslední tematický výlet roku 2011 se vydařil a již se těšíme na výlety v roce 2012.