Díky podpoře Střediska sociálních služeb Praha 1 se v neděli 29. ledna uskutečnila v krytém UBULODROMU v Úněticích už druhá zimní pétanque stáž seniorů první městské části. Celodenní program navázal na pravidelné tréninky, které se konají každou středu odpoledne, v létě v parku v Lannově ulici, v zimě pak ve Středisku sociálních služeb v Týnské.

Na začátku stáže se všichni účastníci pečlivě rozcvičili, rozházeli a v dopoledním programu si pak vyzkoušeli několik ateliérů na přibližování, střelbu i další dovednosti pétanque. Po obědě bylo na pořadu video s ukázkami špičkových zápasů pétanque, jež umožnilo sledovat správné chování hráčů na hřišti, týmový duch, taktiku a správnou techniku.

Po této poutavé teoretické části si účastníci stáže otestovali podobnou roli přímo při zápasech. Cílem krátkých utkání nebylo zvítězit nad soupeřem, ale zažít si správné chování na hřišti, komunikovat v týmu a rozhodnout se pro správnou taktickou variantu. Stáž byla zakončena krátkým protažením a dechovými cvičeními i zhodnocením celého dne.

Pétanque se stal pravidelnou aktivitou seniorů Prahy 1. Už po druhém ročníku stále oblíbenějšího turnaje O pohár starosty Prahy 1 oslovili senioři prostřednictvím ředitelky Střediska sociálních služeb Heleny Čelišové mezinárodního trenéra pétanque a jednoho z organizátorů turnaje Petra Fuksu. A výsledkem jsou právě pravidelné tréninky, organizované již dva roky.

Senior tým Prahy 1 se stal řádným členem České asociace pétanque klubů. Středisko sociálních služeb domlouvá ve spolupráci s trenérem a následně zařizuje účast na pravidelných oficiálních turnajích pétanque a cílem pro letošní rok je připravit jeden nebo dva týmy i na Mistrovství republiky seniorů.

Pétanque je ideální aktivitou nejenom pro seniory. Umožňuje začít a zlepšovat se prakticky v jakémkoliv věku, protáhne tělo, ale zároveň nutí k maximální koncentraci, přemýšlení o správné taktice a je dobrou psychickou průpravou do života. Senioři Prahy 1 se za dva roky pravidelného tréninku neuvěřitelně zlepšili a je na nich na první pohled vidět, jak je pétanque baví.
V únoru a březnu se díky příspěvku Střediska sociálních služeb zúčastní hned dva týmy zimní ligy pétanque, kterou hrají amatérští hráči, ale i velmi dobré týmy z Roudnice, Plzně a Litvínova.

Pokud máte zájem přidat se ke skvělé partě pétanque, informujte se ve Středisku sociálních potřeb, přijďte na trénink nebo na pravidelný turnaj O pohár starosty Prahy 1, jenž se letos bude konat už popáté. Bližší informace najdete i na stránkách www.petanque-pro-vas.com.

Koulím zdar!
Petr Fuksa