Již druhá zimní stáž seniorů Prahy 1 se díky podpoře Střediska sociálních služeb uskutečnila v neděli 29. 1. 2012 v krytém UBULODROMU v Úněticích. Celodenní stáž navazuje na pravidelné tréninky, které se konají každou středu odpoledne, v létě v parku v Lannově ulici, v zimě ve Středisku sociálních služeb v Týnské ulici.

Na začátku stáže se všichni účastníci pečlivě rozcvičí, rozházejí a v dopoledním programu vyzkoušejí několik ateliérů na přibližování, střelbu i další dovednosti pétanque. Po obědě je na pořadu video s ukázkami špičkových zápasů pétanque, jež umožní sledovat správné chování hráčů na hřišti, týmový duch, taktiku a správnou techniku. Po této poutavé teoretické části si účastníci stáže vyzkoušejí podobnou roli přímo při zápasech. Cílem těchto krátkých utkání není zvítězit nad soupeřem, ale zažít si správné chování na hřišti, komunikovat v týmu a rozhodnout se pro správnou taktickou variantu. Stáž je zakončena krátkým protažením a dechovými cvičeními a zhodnocením celého dne.

Pétanque se stal pravidelnou aktivitou seniorů Prahy 1. Po druhém ročníku stále oblíbenějšího Turnaje starosty Prahy 1 oslovili senioři prostřednictvím ředitelky Střediska sociálních služeb, paní Heleny Čelišové, mezinárodního trenéra pétanque a jednoho z organizátorů turnaje, Petra Fuksu. A výsledkem jsou právě pravidelné tréninky, organizované již dva roky. Senior tým Prahy 1 se stal řádným členem České asociace pétanque klubů. Středisko sociálních služeb domlouvá ve spolupráci s trenérem a následně zařizuje účast na pravidelných oficiálních turnajích pétanque a cílem pro letošní rok je připravit jeden nebo dva týmy i na Mistrovství republiky seniorů.

Pétanque je ideální aktivitou nejenom pro seniory. Umožňuje začít a zlepšovat se prakticky v jakémkoliv věku, protáhne tělo, ale zároveň nutí k maximální koncentraci, přemýšlení o správné taktice a je dobrou psychickou průpravou do života. Senioři Prahy 1 se za dva roky pravidelného tréninku neuvěřitelně zlepšili a je na nich na první pohled vidět, jak je pétanque baví. V únoru a březnu se díky příspěvku Střediska sociálních potřeb zúčastní hned dva týmy zimní ligy pétanque, kterou hrají amatérští hráči, ale i velmi dobré týmy z Roudnice, Plzně, Litvínova včetně mistrů republiky.

Pokud máte zájem přidat se ke skvělé partě pétanque, informujte se ve Středisku sociálních potřeb, přijďte na trénink nebo na pravidelný turnaj O pohár starosty Prahy 1, jež se letos bude konat již popáté. Bližší informace najdete i na stránkách www.petanque-pro-vas.com.

Koulím zdar,

Petr Fuksa