Krásné slečny, s výrazným (a krásně voňavým) líčením, čelenkami a kloboučky s pery a ladnými ručkami v elegantních rukavicích – i to byl letošní Ples seniorů, pořádaný Městskou částí Praha 1. Hned na začátku avizoval jeho moderátor Vladimír Hron, že celý večer bude takovým „filmovým spektáklem“, a měl pravdu.

Diváky v obou sálech přivítal postupně starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, který přišel tentokrát převlečený do šerifského. „Kolty bohužel nejsou originální – filmové, ale zase jsou skutečně pravé, včetně zbrojního pasu,“ přiznal hlavní konšel a na dálku pozdravil herce, zpěváka a představitele nejslavnějšího českého „westmana“ Limonádového Joea Karla Fialu, s nímž si pro letošní ples přichystal scénku, na kterou ale bohužel nedošlo kvůli onemocnění propagátora Kolalokovy limonády. Celý Žofín mu popřál do nemocnice brzké uzdravení.

Filmové kostýmy z barrandovských ateliérů
Celý večer, kromě neutuchajícího nadšení tanečníků, byl opravdu také filmovým: už módní přehlídka, kterou představila Věra Krátká, ředitelka divize Fundus Barrandov Studia, byla kinematografická, když nabídla kostýmy vzniklé podle originálů ze slavného filmu Noc na Karlštejně. Ale ani originály na Žofíně nechyběly a návštěvníci si je mohli prohlédnout v předsálí. Mimochodem: od premiéry tohoto muzikálu uběhlo už čtyřicet let.

A další perlička pro filmové fandy – kostým Karla Högera, který představoval Arnošta z Pardubic, byl ušit, stejně jako kostýmy většiny hlavních představitelů, z pravé kůže a patřil k jedněm z nejtěžších. Dnes je tento kostým ještě s několika dalšími součástí barrandovské sbírky dochovaných originálů, která získala statut sbírky kulturního dědictví Ministerstva kultury.

Plesoví návštěvníci ale mohli obdivovat i kostýmy z rudolfínské Prahy, jejichž originály se objevily ve dvojfilmu Císařův pekař, Pekařův císař.
Velká část originálních kostýmů se dochovala dodnes a byla použita i při jiných filmových projektech, například v pohádce Byl jednou jeden král.

Do třetice se pak představily kostýmy vzniklé podle originálů Theodora Pištěka pro slavný oscarový film Amadeus.

V hlavní roli HUDBA
Během let vznikly díky filmařům mnohé skvělé muzikály a filmy, v nichž důležitou roli hrála hudba. Některé z nich připomněl i Ples seniorů – například Kabaret s LizouMinneli, Někdo to rád horké s Marilyn Monroe či už zmíněný Limonádový Joe s Karlem Fialou a celou plejádou tehdejších českých filmových hvězd.

Nebyl by to Vladimír Hron, aby si – v rámci své plesové Abecedy hvězd – „nevystřihl“ pár hudebně-filmových šlágrů, tentokrát z Noci na Karlštejně autorů Jiřího Štaidla a Karla Svobody.

Senioři se bavili – někteří z nich bavili i ostatní
Naši starší spoluobčané navštívili Ples seniorů 2013 v opravdu velkém počtu. A skvěle sito užívali. K jejich zábavě však také přispěli i jejich vrstevníci, lépe řečeno vrstevnice z taneční skupiny Medunky, zřizované Střediskem sociálních služeb Praha 1.

Do výborně připraveného programu, na kterém bylo patrné, že jeho tvůrci odvedli velký kus práce, se ale zapojily i mladší generace – taneční pár Anna Riebauerová a Jan Karban ze ZŠ Uhelný trh a jejich zkušenější kolegové, sólisté baletu národního divadla Nela Čelišová a Petr Strnad.

Volba královny a krále plesu
K vrcholům plesu samozřejmě patřila volba královny a krále plesu. Letos se jimi stali Libuše a Lubomír Petrasovi.

Kromě pořadatelů patří rovněž poděkování těm, kteří zajišťovali to nejdůležitější – hudbu. Ve velkém sále to byl Orchestr Josefa Hlavsy, v malém sále pak dechová kapela Květovanka, po nichž následovala diskotéka také už starších pánů Jakuba Jakoubka a Miloše Skalky.