Největší místnost Klubu seniorů Haštalka v Haštalské 7 se každou středu odpoledne proměňuje v taneční sál. Tou dobou se zde totiž scházejí členky taneční skupiny Medunky, která už sedm let působí pod záštitou DPS v Týnské ulici a jež je jednou z velmi zajímavých aktivit, nabízených Střediskem sociálních služeb Praha 1 seniorům první městské části.

„Dámy, jež jsou členkami taneční skupiny, jsou příkladem pro ostatní starší spoluobčany svojí vitalitou i přístupem. Nejdůležitější ale je, že je jejich činnost baví a že z ní mají radost ony i diváci nejen v Praze 1,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Pokud navštívíte zkoušku „Medunek“, na první pohled poznáte, že tanečnice dávají do tance kromě nesporného talentu i hodně tvrdé práce. Jejich nasazení je o to obdivuhodnější, když si uvědomíme, jakým věkem se mohou členky taneční skupiny pochlubit. „Náš věkový průměr přesahuje sedmdesát let a některé členky už za sebou mají i osmdesátku,“ prozradila Jaroslava Hrabová, vedoucí taneční skupiny Medunky.

V době naší návštěvy vrcholily přípravy na vystoupení na Plese seniorů 2013 na Žofíně. „Rozhodly jsme se nacvičit Českou besedu, kterou v polovině 19. století uvedl do života a na taneční parket, prý právě na Žofíně, Jan Neruda,“ vysvětlila paní Hrabová, také již seniorka.

Česká beseda byla původně vymyšlena pro čtyři páry, to znamená osm tanečnic. Skupina Medunky ji předvede v úpravě pro dvanáct tanečnic. „Zájem byl velký a přece neodmítnu tanečnice, které se soustavně a pravidelně účastní nácviku?!“ řekla Jaroslava Hrabová s tím, že choreografii upravila i s ohledem na věk tanečnic.

Kromě nácviku se členky starají i o své oblečení. „Středisko sociálních služeb Praha 1 nám finančně přispívá, jinak si ale vše zajišťujeme svépomocí,“ uvedla vedoucí „Medunek“ a dodala, že ve skupině je dobrá parta, která se schází i mimo tanec a vždy se výborně pobaví.

Skupina už má za sebou řadu vystoupení se svým country programem. Před Vánocemi například vystoupila pro seniory v domově důchodců na Krejcárku, na podzim si ji pozvali až na Karlštejn. Bude zájem i o Českou besedu? „Uvidíme, jaký bude ohlas teď na plese. Když to vyjde, věříme, že zájem bude,“ prohlásila Jaroslava Hrabová.
Podle toho ale, co jsme viděli my, bude vystoupení taneční skupiny Medunky s jejím novým programem určitě stát za to.

Chcete se zapojit do činnosti taneční skupiny Medunky nebo ji chcete pozvat na vystoupení k vám? Přijďte ve středu po 14. hodině do Haštalské 7 – budete vítáni. Můžete také napsat na e-mail: jaroslava.hrabova@seznam.cz.

A na závěr pár slov pro ty, kteří chtějí vědět o České besedě něco víc. Proč Jan Neruda s touto myšlenkou přišel? Nebylo to jenom proto, že rád tančil, bylo to hlavně proto, že chtěl vnést na české bály něco ryze českého. Tak vznikla sestava prostých tanců na české národní písničky. Již prvního předtančení se zúčastnil také Bedřich Smetana. Úspěch byl tak velký, že po dvou měsících tančilo besedu 140 párů. Česká beseda se tančila také později, ve 20. stol., a to tehdy, když bylo českému národu těžko. Za 1. i 2. světové války. Starší ročníky si možná vzpomenou, že se ji po válce učily tančit v Sokole nebo v tanečních. „Proč si nepřipomenout svoje češství i ve 21. století?“ uzavřela Jaroslava Hrabová.