Myslíte si, že více než třicetistupňové vedro odradí seniory z Prahy 1 od jejich oblíbené hry? Tak to jste na velkém omylu. Pétanque je totiž nejen hra, je to hlavně zábava, pohoda, pro některé láska i vášeň. A pozor: neplatí to jen pro naše seniory. Pétanque totiž zasáhl dříve narozené z celé Prahy i „okolí“. Nejnovějším důkazem byl turnaj O Pohár starosty Městské části Praha 1, který se uskutečnil v úterý 10. června v parku Lannova.

„Výkony všech účastníků si zaslouží velký obdiv. V době, kdy většina lidí řešila, kam vyrazit k vodě nebo jak další tropický den ´přežít´, seniorští pétanquisté nešetřili nasazením a nadšením. Gratuluji všem, protože dnes vyhráli všichni,“ prohlásila radní Prahy 1 pro sociální problematiku a protidrogovou prevenci Šárka Chládková Táborská, která spolu s členkou zastupitelstva Kateřinou Kornovou turnaj sledovala a předávala také ceny.

A „dekorováni“ nebyli jen držitelé největšího množství bodů a vítězství, ale třeba i ti, kteří byli pořadateli – Střediskem sociálních služeb Praha 1 a sdružením Pétanque pro vás – uznáni jako nejobětavější. Řeč je v tomto případě o týmu z Řep, který při ranní registraci ohlásil, že jeho jednotliví členové musejí být po poledni u svých lékařů, takže odehrají jen první kolo. Nakonec ale doktory obvolali a přeobjednali se, aby mohli turnaj dohrát. Odměnou jim bylo celkově páté místo, a to přesto, že hrají teprve krátce.

Turnaje se celkem zúčastnilo dvanáct týmů z celé Prahy, tvořených čtyřiatřiceti sportovci, z nichž někteří byli dokonce i mimopražští. A protože turnaj O Pohár starosty Městské části Praha 1 má už svoje velmi dobré jméno, dorazili – kromě velkého počtu mužstev – i oficiální rozhodčí České asociace pétanque týmů (ČAPEK).

Na jednotlivá mužstva čekaly v turnaji tři náročné zápasy. Aby při panujících vysokých teplotách proběhlo vše bez nehod a nevolností, zajistili pořadatelé pro účastníky dostatek bezplatného občerstvení – chlazené nápoje i mátový čaj, na posilněnou pak chutné párky a klobásy.

Jak uvedla paní radní, za vítěze lze oprávněně považovat všechny zúčastněné. Někdo ale přeci jen musí ten pohár zdvihnout nad hlavu. Jeho jméno uvádíme o to raději, že se jednalo o tým z Prahy 1. Dokonce hned první dvě místa obsadila družstva sestavená z hráčů Senior týmu Praha 1.

Celkovým vítězem se stal tým Lvice, jehož kapitánkou byla prezidentka Senior týmu Praha 1 Jaroslava Hudečková. Dalšími členkami byly Vlasta Janatková a Věra Čepková.

Druhé místo obsadili Optimisti, rovněž z Prahy 1, pohár za třetí místo si pak odvezl tým Rapid 8 z osmé městské části.

Lvice k tomu navíc obdržely putovní Pohár starosty Městské části Praha 1 pro nejlepší tým reprezentující první městskou část.

A když už jsme u těch cen: držitele putovního poháru jsme už uvedli, borci na prvních třech místech si rovněž odvezli poháry a k tomu ještě prvních pět družstev dostalo dort.

Na závěr si dovolujeme konstatovat, že se celý turnaj nesl ve skvělé náladě a nasazení a že hlavně proběhl bez úrazů.

thumbnail of o pohár starosty 2014