Už třetí rok po sobě se letos uskutečnil letní tábor pro seniory z Prahy 1, který pro ně připravily Městská část Praha 1 a její Středisko sociálních služeb. Letos naši táborníci vyrazili do chatového tábora Jiskra v Chlumu u Dražíče nedaleko malebného města Bechyně.

„Letošní tábor se konal v nádherném místě, ideálním pro vycházky, hry i výlety. Jsem rád, že jsem ho opět mohl osobně navštívit a přesvědčit se, že vše běží, jak má, a že se táborníci – stejně jako v minulých letech – skvěle baví. A za to bych chtěl poděkovat všem, kteří pestrý program připravili a kteří se o naše seniory vzorně starali,“ řekl starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký.

Tábor pro seniory se uskutečnil v týdnu od 14. do 21. června, ubytování bylo zajištěno v chatkách a stravování pak probíhalo ve společné jídelně. Tábor měl navíc vlastního kuchaře, který se snažil, aby všem chutnalo a aby bylo postaráno i o „dietáře“.

Na tábor se na několik dní vypravila i radní pro sociální oblast a protidrogovou problematiku Šárka Chládková Táborská. „Jsem ráda, že mohu říci, že se tábor opět vydařil a že všichni pracovníci Střediska sociálních služeb, kteří vše zajišťovali, odvedli skvělou práci, za kterou jim děkuji. Zároveň chci poděkovat našim seniorům, kteří se nadšeně zapojili do programu a postarali se tak o bezproblémový průběh a nádherné zážitky nás všech,“ prohlásila paní radní.

Tradiční a opět velmi nápaditá celotáborová hra nesla název „Po kolejích kolem světa“ a navázala na předchozí léta, kdy táborníci „cestovali“ po vodě a vzduchem po zajímavých místech celé naší planety.

To ale zdaleka nebylo všechno! Úterní večer zpestřil koncert country kapely a hned další den pak byl tábor zasvěcen řemeslům. Táborníci si díky tomu vyzkoušeli řadu různých výtvarných technik: zdobení perníčků, malování na textil, mramorování, vypalování do dřeva nebo třeba výrobu kožených klíčenek.

Stranou také nezůstala životně důležitá dovednost – první pomoc. Ve spolupráci s Útvarem prevence Městské policie hl. m. Prahy proto byla uspořádána hra zaměřená na první pomoc v krizových situacích, s nimiž se senioři mohou setkat v běžném životě (praktický nácvik první pomoci při mrtvici, bezvědomí, infarktu, zlomenině, mdlobě, uštknutí i praktický nácvik chování v případě, že se staneme svědkem dopravní nehody).

O spoustu her, soutěží, zábavy i poučení tak nebyla nouze a nám nezbývá než dodat, že kdo letos nejel, může vše napravit příští rok. Všichni organizátoři se na něj určitě budou těšit.

Pro zkušené táborníky i ty, kteří vyrazí poprvé, pak platí společné a radostné „Na shledanou na letním táboře pro seniory 2015!!!“

thumbnail of TÁBOR 2014 pozvánka