Na letní tábor lze jezdit v každém věku

Už čtvrtý ročník letního tábora mají za sebou senioři z Prahy 1. Uskutečnil se od 20. do 27. června v Jesenici u Rakovníka, v chatkách na základně Peira, a zúčastnilo se ho celkem pětadvacet účastníků, z toho pět odvážných mužů. Uspořádaly ho Městská část Praha 1 a Středisko sociálních služeb Praha 1 a bohatý program stál opravdu za to. V táborníka se na jeden den proměnil i starosta Oldřich Lomecký.

„Na letní tábor jezdím za našimi seniory každoročně a připravený program i to tábornické nadšení jeho účastníků jsou vždy perfektní,“ svěřil se Oldřich Lomecký a dodal: „Velké poděkování si určitě zaslouží organizátoři ze Střediska sociálních služeb a velký obdiv pak všichni seniorští táborníci, kteří už čtyři roky dokazují, že na letní tábor lze opravdu jezdit v každém věku a že v každém věku je možné naplno prožívat soutěže, výpravy a bojovky.“

A protože každý správný tábor má svoji celotáborovou hru, nemohl být ani tento výjimkou. Seniorští táborníci hned na začátku nafasovali vandrovní knížky a jejich týdenní putování za pražskými strašidly mohlo začít. Však také symbolem tábora byl stylový škrpál.

Pan starosta, do jehož gesce sociální problematika a Středisko sociálních služeb spadají, dorazil v den, kdy se stal svědkem úžasného večerního reje strašidel, ale o zábavu nebyla nouze po celý týden, od rána do večera. O to se jako každoročně postarali tým Střediska sociálních služeb a tradiční „hlavas“ tábora Riki (jinak Jaroslav Kráčmera). A tradiční byl i šéfkuchař, který sklízel pochvaly za vynikající jídla a staral se i o to, aby každý jedl, co může. Jedlo se tedy skvěle i zdravě zároveň.

A že každému rychle vyhládlo, nebylo divu: pohybové soutěže, trénování paměti, souboje podporující logické myšlení a schopnost používání taktiky a strategie – to dá zabrat každé generaci, a když k tomu připočítáme čistý vzduch, nádhernou přírodu, lesy, rybníky…

Na jeden den také přijeli příslušníci Útvaru prevence Městské policie hl. m. Prahy, kteří přivezli další porci soutěží, tentokrát zaměřených třeba na zdravotní či protipožární prevenci. Jindy se zase zájemci vydali do nedaleké střelnice, kde si vyzkoušeli svoje dovednosti ve střelbě ze vzduchovky a malorážky.

„Na programu jsme měli i zajímavou vycházku po tematické naučné stezce ´Jesenice ve stopách žuly´, která ukazuje historii zdejšího kraje, spojenou s těžbou tohoto nerostu,“ doplnila Karolína Schwarzová ze Střediska sociálních služeb. Nedaleko Jesenice je na naučné stezce i jeden z největší viklanů v republice – šestitunový žulový kámen, kterému eroze obrousila spodní část tak, že se kámen dotýká podloží jen poměrně malou částí.

Chybět samozřejmě nemohl ani koncert country kapely. Letos se navíc poprvé uskutečnila večerní bojovka, která měla velký úspěch a při které táborníci hledali a počítali důmyslně ukryté peníze zvané „brakteáty“. To bývaly stříbrné jednostranné mince knoflíkovitého tvaru, jež u nás na počátku třináctého století zavedl Přemysl Otakar I., aby jimi nahradil znehodnocené denáry. Byly raženy v Čechách i na Moravě a platilo se jimi také za panování Václava I., Přemysla Otakara II. a Václava II. Ten jejich platnost ukončil měnovou reformou v roce 1300, kdy se začaly razit pražské groše, které přes různé peripetie platily až do roku 1644.

Počasí letos občas „zlobilo“, ale ani déšť neubral na dobré náladě všech. O tu koneckonců během dosavadních táborů pro seniory, které už čtyři roky pořádají radnice Prahy 1 a Středisko sociálních služeb, nebyla nikdy nouze. „Bylo to tu po celou dobu velmi pěkné a všichni za to Městské části Praha 1 moc děkovali,“ řekla k letošnímu táboru ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová, která také naše povídání uzavřela: „Letos bylo na táboře pro seniory v porovnání s předchozími ročníky hodně nových lidí, kteří nejen že rychle do táborového rytmu zapadli, ale našli si zde i nové přátele, s nimiž se určitě budou stýkat i během roku. A i to je jeden z důvodů, proč tábory pořádáme a proč se už teď těšíme na další ročník.“

 

thumbnail of TÁBOR 2015 pozvánka