Rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví, přípitek a sváteční nápoje, dárky i vánoční písně a koledy – tak vypadal Štědrý den sedmnácti osaměle žijících seniorů z Prahy 1, které pozvala Městská část Praha 1 na sváteční oběd do Malostranské besedy.

„Ke Štědrému dni patří v Praze 1 i štědrodenní oběd, na který zveme naše seniory, kteří by jinak Vánoce strávili sami. Je to milá každoroční tradice, která potěší pozvané i nás, kteří s našimi osaměle žijícími sousedy velmi rádi tyto pěkné chvíle trávíme,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který si toto vánoční posezení nikdy nenechá ujít.

Kromě příjemných chvil a chutného svátečního oběda od milého personálu Malostranské besedy čekaly na pozvané seniory i pěkné dárky. Od seniorek z výtvarného kroužku enkaustiky (malování voskem) v Týnské ulici každý obdržel pěkný obrázek, od členů výtvarného kroužku Haštalka vánoční ozdobu a Spolek Hradčanské včely věnoval každému seniorovi skleničku s medem.

Do programu se zapojili i sami pozvaní: spisovatel a básník Petr Skarlant zarecitoval ze své tvorby a Emilie Puldová zahrála na foukací harmoniku. O krásnou vánoční hudbu se pak postarali městští strážníci sdružení v Dixie bandu a Podřipském žesťovém kvintetu.

Popřát krásné Vánoce přišly pozvaným seniorům také předsedkyně sociálního výboru Šárka Táborská, tisková mluvčí MČ Praha 1 Veronika Blažková a samozřejmě hlavní organizátorka akce a ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová. „Děkuji všem, kteří připravili milé dárky pro naše seniory, děkuji radnici za podporu po celý rok a děkuji skvělému personálu Malostranské besedy, který se o nás zde každé Vánoce stará,“ ocenila Helena Čelišová a dodala: „Vánoční oběd je takovým symbolickým završením naší práce ve prospěch našich starších a dalších potřebných občanů, kteří nejsou díky tomu o Vánocích sami.“

Starosta Oldřich Lomecký popřál jak přítomným, tak všem starším spoluobčanům krásné Vánoce a šťastný nový rok, plný štěstí, pohody i pevného zdraví. „Těším se, až se zase budeme potkávat na akcích Městské části Praha 1 a jejího Střediska sociálních služeb, které musím pochválit za jeho péči o seniory i další skupiny klientů. Myslím, že máme být na co hrdí,“ uzavřel Oldřich Lomecký.