V den 525. výročí objevení Ameriky se v Haštalské ulici oslavovalo sice podstatně menší výročí, ale pro seniory z Prahy 1 nejspíš o poznání významnější – před pěti lety byl totiž zahájen provoz multifunkčního klubu seniorů Haštalka.

„Na příkladu Haštalky člověk vidí, jak ten čas letí. Mně osobně to připadá, jako by to bylo včera, kdy jsme začali řešit další využití prostorů v Haštalské 7,“ postěžoval si naoko starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který se narozenin klubu, pět let sídlícího na uvedené adrese, také zúčastnil.

A nevzpomínal jen na plány, následnou stavbu, otevření a start provozu klubu, ale také na svoji přednášku o zmizelé Vltavě, kterou pro seniory z Prahy 1 v Haštalce uspořádal. Navíc jako správný host nepřišel s prázdnou, ale pro štěstí v dalších letech donesl krásný obrázek s pětilístkem.

A jaký je rozdíl mezi klubem v Haštalské 7 před pěti lety a dnes? „Za těch pět let se obrovsky rozrostla nabídka vzdělávacích, společenských a výtvarných aktivit a krásně nám tady také funguje kavárna pro seniory a jejich rodiny,“ popsala ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová. Kromě Haštalky Středisko sociálních služeb provozuje kluby seniorů v Tomášské a Týnské ulici.

Narozeniny Haštalky se staly příležitostí ke slavnostní vernisáži výstavy krásných kreseb výtvarnice a seniorky z Prahy 1 Marcely Boháčkové. Expozice se jmenuje „Z dovolené“ a jedná se o moc pěkné kresby tužkou. Jejich autorka měla už v dětství ráda výtvarnou výchovu a celý život milovala obrazy, ale naplno se do kreslení vrhla až v seniorském věku. Navštěvuje výtvarné kurzy v klubu seniorů v Tomášské.

Kromě kreseb Marcely Boháčkové se během oslavy narozenin dostalo zaslouženého obdivu také mladým flétnistům ze ZUŠ U Půjčovny pod vedením Jitky Sochové, kteří velkou měrou přispěli k vydařeným narozeninám.

Středisko sociálních služeb Praha 1 nabízí prakticky každý den nějakou zajímavou aktivitu pro seniory a zdravotně handicapované. Mezi nejnovější velké projekty bezpochyby patří pohybové centrum „Tělocvična“ v Žitné 13. Zařízení centra tvoří dvě tělocvičny s rotopedy, běžeckým trenažérem, moderní zrcadlovou stěnou i baletní tyčí. Senioři se mohou kromě jiného těšit na cvičení na žíněnkách, míčích a židlích a nejnověji se rozjíždí projekt Jóga 50 Plus.

Zájemci o cvičení se mohou hlásit na tel. č. 601 188 315.

Velmi vydařenou a zároveň potřebnou akcí Střediska sociálních služeb Praha 1 je zážitkový program zaměřený na finanční gramotnost seniorů. Příští setkání se koná 25. října a zájemci se mohou hlásit u Karolíny Schwarzové (tel. č. 725 397 934) nebo Terezy Noskové.(tel. č.: 607 048 183).