Na břehu řeky Lužnice, v podhradí zříceniny starobylého hradu Dobronice, tráví už několik let svůj týdenní letní tábor senioři z Prahy 1. V chatkách RS Lužnice nacházejí všechny podmínky pro pohodlný tábornický život a díky péči pracovnic Střediska sociálních služeb prožívají příjemný týden, během kterého se vracejí do dětství.

 „Jsem moc rád, že se mohu každý rok přijet na tábor podívat, popovídat si s našimi seniory a opéct si s nimi vuřty. Jsem také moc rád, když vidím, že se jim na táboře líbí a daří,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a dodal: „Aktivní život ve společnosti přátel, sousedů a vrstevníků je velmi důležitý a my cítíme jako svoji povinnost ho podporovat.“

A že se seniorům na táboře daří dobře, dokládají i položky z jejich jídelníčku: kotelní vejvar s vroubenkama smrdutýma, fleky švábů obecných, pečená ruměnice pospolná s mandlinkou bramborovou, pilořitka v zeleni, ohnivé blechy, kachní kněžice pásovaná, vejvar s pěnodějkou červenou, vepřová ostrohřbetka, třásněnka žlutá, kvalitní západ slunce s drobky kudlanky nábožné, škvoří hnízdo v mraveništi, pidiskřítci lesní, blešák ze Španěl či cibulinka dobronická – uznejte, že je o seniory dobře postaráno a že i vy byste si určitě pochutnali…

 O výbornou kuchyni se jinak starají kuchaři Karel a Renata, kteří hned na přivítanou připravili táborníkům fantastické řízečky s bramborovým salátem. Samozřejmostí pak je, že se plně a ochotně vychází vstříc dietním omezením a požadavkům táborových strávníků. „Jí se šestkrát i sedmkrát denně, hlídá se pitný režim a v nabídce je bohatý výběr zeleniny a ovoce. Nezapomíná se ale ani na zmrzlinku a další dobroty,“ prozradila ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová, která se jako každý rok stará o zdárný průběh tábora.

Ten začal v sobotu 16. června a každý den je vzorně, úhledně a s obrázky zaznamenán v táborové kronice. Hned po příjezdu na všechny účastníky čekala tradiční „brána do dětství“, kterou táborníci vždy na začátku pobytu procházejí. Tentokrát se díky tomu ocitli ve světě hmyzu, neboť téma letošního tábora zní „Ze života hmyzu“.

Bohatý a nefalšovaně tábornický program má na starost tým Riki & spol., který na každý den připravuje pestré hry procvičující paměť, logiku, postřeh, obratnost nebo třeba chuť. Na pořadu je i prevence. My jsme byli svědky přednášky odborníků z oblasti prevence Městské policie Praha, kteří přednášeli o nebezpečí alergií na hmyzí bodnutí, štípnutí či kousnutí.

Každý správný tábornický den pochopitelně začíná poctivou, ale hlavně zábavnou rozcvičkou s procvičováním v přírodě, pozdravem slunci a pohybovými hrami za doprovodu Rikiho banja. Zakončuje ho pak zábava v podobě táboráku, při naší návštěvě doplněného country triem Jája, Milan a Domeček, nebo například pondělního Broučího bálu, kdy se tábor hemžil motýly, broučky, larvami, mravenci a další „havětí“. Na závěr tábora je připraveno opravdové vyvrcholení – hmyzí sportovní olympiáda.

A pak už jen čeká „hmyzí pápá“ a odjezd domů. A za rok na shledanou!

thumbnail of TÁBOR 2018 pozvánka