Velká nafukovací hala v Masné ulici patří každou středu od 13 do 14.30 Senior týmu Praha 1 a pétanque. Tento francouzský národní sport všech generací totiž v Praze 1 pevně zapustil kořeny a v první městské části se také pořádá řada populárních turnajů, které dále rozšiřují řady jeho milovníků.

Je druhá lednová středa a Senior tým Praha 1 se letos poprvé schází, aby se připravil jak na jarní část sezony, tak na další turnaje v rámci už 8. ročníku zimní UBUligy, která probíhá od listopadu do března. Z Prahy 1 se jí účastní tři týmy, tedy celkem třicítka seniorů. Pétanque je ale vhodný pro všechny generace, tedy i pro mezigenerační setkání a soutěžení.

Hned při příchodu do haly je vidět, že se všichni na trénink těšili, a proto i rozcvičku absolvují velmi zodpovědně. „Práce s týmy je výborná, protože všichni členové berou tréninky velmi vážně a nečekají, až jim řeknu, ale hned se sami rozcvičují,“ popisuje Petr Fuksa, trenér s mezinárodní licencí a ústřední postava pétanque v Praze 1 ze spolku Pétanque pro vás.

„Klobouk dolů před tím, jakou cestu už ušli naši reprezentanti, a před jejich nasazením. Jsme na ně hrdí,“ oceňuje radní Prahy 1 Petr Burgr, jenž má ve své gesci kromě jiného sport a problematiku seniorů. Vyzdvihuje také přínos pétanque pro společenské kontakty, pocit sounáležitosti i pro prevenci osamělosti, která v současnosti neohrožuje jen starší lidi.

Trénink mezitím probíhá podle plánu a naplno a je vidět, že sportovní zápal dává zapomenout na starosti všedního dne i na zdravotní neduhy a že se naši seniorští reprezentanti připravují na nadcházející náročné turnaje s veškerou pílí.

O tom, že jejich nasazení a výsledky nezůstávají bez povšimnutí, svědčí i to, že v těchto dnech vyšla ve Francii výpravná a prestižní kniha o pétanque a jedna její celá strana je věnována rozhovoru s prezidentkou Senior týmu Praha 1 Jaroslavou Hudečkovou.

Chcete se i vy zapojit? Anebo chcete zapojit svoje rodiče či prarodiče? Přijďte ve středu do velké nafukovací a vyhřívané haly v Masné ulici, kde vždy od 13 do 14.30 probíhají tréninky. V příjemné partě lidí se budete cítit dobře a rozhodně nevadí, že jste pétanque dosud nehráli.

 

Fotogalerii najdete zde