Staré Město pražské nabízí jeden z nejhezčích výhledů, který lze v České republice spatřit. Pokud jste přitom navíc na vyhlídkové lodi na Vltavě, naskýtá se vám vskutku neobyčejný zážitek. Praha 1 pořádá vyhlídkové plavby pro seniory už pěknou řádku let a ty se v průběhu času staly oblíbeným způsobem trávení volného času i utužování sousedských vztahů.

Zatím poslední z tradičních plaveb proběhla za slunečného počasí ve čtvrtek 20. srpna. K dispozici byla salonní loď Nepomuk, vůbec největší model společnosti Pražské Benátky, která tentokrát přivítala na 70 seniorů. Rychloloď z roku 1933 si dokázala zachovat osobitý půvab i po nezbytné modernizaci a účastníky vypravila na dva okruhy od Karlova mostu až ke Štvanici. Ti si tak za bezmračné oblohy mohli vychutnat prosluněné panorama na obou březích Vltavy. Přátelskou náladu dále navodil pianista hrající nestárnoucí české hity a k dispozici bylo i dobré jídlo a pití.

Výhledy a atmosféra nejsou ale to jediné, co si senioři při plavbě užívají. Pro mnohé je to hlavně možnost potkat staré i nové známé a strávit čas s lidmi, které mají rádi. „Jsem velmi ráda, že se můžeme potkávat na tak úžasných akcích, které člověku dávají pocit, že někam patří a že není na světě sám,“ ocenila Helena Čelišová, ředitelka Střediska sociálních služeb, které s organizací plaveb pro seniory pomáhá.

Na plavbě nechyběla ani populární tombola, v níž mohli účastníci vyhrát vstupenky na další cestu s Pražskými Benátkami anebo třeba knihu a CD Waldemara Matušky. Výherců bylo neplánovaně o jednoho víc, protože jeden účastník požádal o dodatečné kolo, aby do tomboly přispěl svou vlastní knihou. Když se pak po dvou hodinách loď vracela do přístaviště, bylo na palubě vidět jen samé spokojené tváře.

„Naší plavbě tradičně přálo i počasí, vyšla totiž na jeden z posledních slunečných dnů před očekávaným ochlazením. Doufáme tedy, že nám počasí bude přát i při zářijové plavbě, která se bude konat 21. září a bezplatné vstupenky pro seniory budou k vyzvednutí v infocentru radnice ve Vodičkově 18, a to od 15. září,“ uzavřela organizátorka plavby Markéta Hájková.

Na shledanou na dalších akcích pro seniory, ať se budou konat na Vltavě či na souši…