Honzův naplněný život – tak se jmenovala výstava obrazů zesnulého Jana Hejmy, rodáka z Bílé Hory, dlouholetého občana Prahy 1, syna živnostníka a politického vězně z padesátých let, kterou jste mohli zhlédnout v klubu seniorů Haštalka v květnu a červnu 2019.

„Na tátu vzpomínáme zvesela a jednou do roka ho chceme připomenout i jeho a našim kamarádům,“ vysvětlil syn a místostarosta Prahy 1 Petr Hejma, který spolu se svým bratrem Honzou zahájil vernisáž výstavy, doprovázenou vzpomínkami i autorovými oblíbenými tábornickými písničkami.

Jan Hejma od dětství nejraději ze všeho maloval, ale na vysněnou AVU ho komunisté nepustili. Nahradily mu to večerní výtvarné kurzy pro pracující, ve kterých si osvojoval malířské a sochařské techniky.

Během svého života vytvořil velké množství soch a obrazů. V každém kameni a kusu dřeva nacházel inspiraci a vhodný předmět ke zpracování a u sebe měl neustále blok. Velkou a věčnou inspirací i zdrojem životní energie mu byla příroda, která se v různých podobách představila i na obrazech v Haštalce, stejně jako například motivy roubenky, srubů a posezení kamarádů v nich.

„Výstava v klubu Haštalka ukazuje, o čem táta přemýšlel na sklonku svého života, kdy vystavené obrazy vznikaly, a co mu dělalo radost. Obrazy jsme navíc doplnili jeho milovanou kytarou. Chybí kánoe, ale tu bychom sem nedostali,“ popsal s úsměvem syn Jan Hejma.