Pondělní poetické odpoledne ve Viole se neslo v duchu vzpomínání na básničky známé ze školní docházky, od základní školy až po maturitu. A kdo se zhostil velmi zdařilé recitace? Členky seniorského recitačního klubu Týnka, zřizovaného Střediskem sociálních služeb Praha 1.

Ty si do Violy pozvaly své vrstevníky, aby jim přednesly „básničky z čítanek“. A všichni diváci – 70 seniorek a seniorů – se k nim s nadšením přidávali a spolu s nimi recitovali básně, které si mnozí z nich nejen stále pamatují, ale přednášejí je i svým vnoučatům.

Velký úspěch měly třeba básničky Štěstí! Co je štěstí? anebo Perníková chaloupka, Lesní studánka či Sbohem a šáteček a Dědova mísa. Při zakončení celého programu se publikum roztleskalo a zároveň došlo na opravdu sborovou recitaci známé dětské básně Polámal se mraveneček.

Recitátorky si básně, jako už tradičně, vybíraly samy a na zkouškách je to moc bavilo. O to více se radovaly ze svého pondělního úspěchu a už teď se těší na podzimní pásmo – opět ve Viole.

„Z našeho recitačního klubu máme velkou radost. Jeho členky jsou nejen čím dál lepší, ale poezie je hlavně velmi baví, a to je to nejdůležitější,“ řekla ředitelka Střediska sociálních služeb Helena Čelišová, která program zahájila a recitátorky nakonec odměnila kytičkami.

Recitační klub Týnka vznikl před čtyřmi lety. „Zpočátku jsme seniorům verše vybírali my, ale to už dávno neplatí a program už mají zcela ve svých rukách členky klubu,“ vysvětlila Helena Čelišová.

Členkami Týnky je jedenáct žen, které se scházejí jednou týdně. Jejich patronkou je herečka Taťána Medvecká.