Přesně před deseti lety, 11. října 2002, vydal odbor výstavby Městské části Praha 1 kolaudační rozhodnutí, jímž bylo povoleno užívání Domu s pečovatelskou službou U Zlaté studně. Celý dům před tím prošel rozsáhlou rekonstrukcí a senioři z Prahy 1 od té doby mohou užívat dvanáct bytů, včetně terasové zahrady. 10. října letošního roku se v domě na uplynulých deset let vzpomínalo.

Spolu se zaměstnanci a nájemníky domu se slavnostního setkání zúčastnili mimo jiné Helena Čelišová, ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1, které zajišťuje péči o obyvatele domu, a její předchůdce Jiří Švorčík, který se velkou měrou zasloužil o vznik DPS U Zlaté studně.

Pozvání také přijali ředitel spolupracující obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc Jiří Juda a vedoucí jejího pražského centra Hana Šimková. Jiří Juda dochází do DPS rovněž jako dobrovolník a pořádá tam pro seniory v pondělí od 15 hodin povídání například o svých bohatých cestovatelských zážitcích.

„Setkání bylo velmi zdařilé. Přispěly k tomu i naše pečovatelky, které pomohly s domácími zákusky i dobrou náladou,“ řekla koordinátorka pečovatelské služby Jitka Peštová, jež zase nechala pro tuto příležitosti vyrobit památeční hrnečky s motivem krásných malostranských střech. Hrnečky, které jsou navíc nerozbitné, dostali hosté i všechny obyvatelky domu.

„Vzpomínali jsme také nad fotografiemi bývalé nájemnice vozíčkářského bytu, která byla vášnivou fotografkou a na svých fotografiích zachycovala všechny obyvatele zařízení v jejich bytech nebo na terasách, ale i zaměstnance. A protože paní ředitelka Čelišová na setkání také fotografovala, můžeme sbírku rozšířit a v této tradici pokračovat,“ vysvětlila Jitka Peštová.

Povídání bylo příjemné a navíc třeba zajímavé cestovatelské vzpomínky jedné z obyvatelek domu přítomné tak zaujalo, že se nakonec setkání protáhlo až do večerních hodin. „Při odchodu pak každá z obyvatelek dostala také kytičku, která jim je připomínkou naší zahrádky, protože v podzimním počasí se na naše terasy všechny z nájemnic nedostanou,“ dodala Jitka Peštová.

A proč se obyvatelům (v současné době samým ženám) U Zlaté studně líbí? „Řada z nich je původem z Malé Strany, takže neodcházejí do neznámého. Máme to tu pěkně zařízené a naše terasy s lavičkami a krásným výhledem opravdu stojí za to. Pěstujeme na nich navíc společně kytky, víno nebo třeba meruňky,“ prozradila koordinátorka pečovatelské služby.

Přejeme tedy tomuto domu do dalšího desetiletí mnoho úspěchů a hlavně hodně spokojených obyvatel!