Od 17. do 21. září uspořádalo občanské sdružení CZECHDESIGN.CZ, za podpory Městské části Praha 1, festival Týden přístupného designu, v jehož rámci se uskuteční několik volně přístupných akcí, určených široké veřejnosti, designérům, architektům a dalším odborníkům. Jednou z nich byl i workshop Grafický design (ne)stárne, který odstartoval v DPS Týnská.

Cílem workshopu bylo mimo jiné navržení nového orientačního systému budovy DPS v Týnské, který by v podmínkách sice moderně zrekonstruované, ale v každém případě původem staré budovy umožnil snadný pohyb nejen ubytovaným seniorům, ale i návštěvám, jež prostředí neznají a špatně se v něm orientují.

„Mám z této ojedinělé akce a spolupráce s mladými designéry radost a těším se na výsledky. Ty by totiž mohly pomoci klientům v DPS Týnská, ale určitě i v dalších našich zařízeních. Zároveň jsem přesvědčena, že tento projekt bude inspirací také pro další pražské městské části i obce po celé republice,“ řekla radní pro sociální oblast a protidrogovou problematiku Prahy 1 Šárka Chládková Táborská, která workshop slavnostně zahájila.

Klientům DPS a mladým designérům popřála dobrou a inspirativní spolupráci mezi generacemi. Přivítala podle svých slov iniciativu mladých lidí, kteří sami přišli s chutí nějak pomoci. „To jsme s radostí přivítali a po diskusi jsme se rozhodli právě pro orientační systém budovy v Týnské,“vysvětlila Šárka Chládková Táborská.

Ředitelka Střediska sociálních služeb Helena Čelišová účastníkům workshopu představila služby poskytované seniorům Prahy 1 i samotný Dům s pečovatelskou službou v Týnské ulici. Tento bývalý pivovar, před lety ve špatném stavu, prošel náročnou rekonstrukcí a nyní svým obyvatelům i návštěvníkům nabízí oázu klidu uprostřed města a nedaleko značně zatížených a rušných ulic i Staroměstského náměstí.

Helena Čelišová vyzdvihla potřebu orientačního systému. „Budova je moderně zrekonstruovaná, ale svůj dávný původ nezapře, a tak i orientace v ní není taková, jaká by byla, kdyby byla postavena v současnosti už jako DPS,“ prohlásila ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 a dodala, že workshop je krásnou ukázkou mezigenerační solidarity.

Zástupce občanského sdružení CZECHDESIGN.CZ Mikuláš Hapka představil Týden přístupného designu a náplň i cíl workshopu Grafický design (ne)stárne. „Chceme ukázat, že design může mít sociální rozměr,“ řekl.