Střelecký ostrov obsadily v neděli na celý den pétanque a s ním zhruba stovka milovníků tohoto krásného sportu i důvodu, proč se sejít s přáteli. Uskutečnily se tam totiž finálový turnaj druhého ročníku „Ligy pétanque pro seniory“ a šestý ročník rodinného turnaje „Sbohem, léto“.

„Stejně jako pétanque nedomyslitelně patří k Francii a zejména pak k jejím zvolna ubíhajícím víkendům, tak je už také pevně spojený s Prahou 1, především pak s jejími seniory. Jak se ale ukazuje, tento příjemný sport oslovuje čím dál tím více lidí všech generací, a to je skvělé,“prohlásil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nedělní souboje se mohly uskutečnit díky tradiční podpoře Městské části Praha 1 a jejího Střediska sociálních služeb.

„Finálových bojů Ligy pétanque pro seniory se zúčastnila čtyři nejlepší pražská mužstva. Zástupcům z Prahy 1 unikl postup o jeden jediný bod, chuť si ale určitě napravili v rámci turnaje Sbohem, léto,“ řekl přední propagátor pétanque, rozhodčí a trenér v jedné osobě, hlavně ale organizátor a dobrá duše všech akcí nejen v Praze 1 – Petr Fuksa.

Turnaje Sbohem, léto se zúčastnilo rekordních 18 týmů, z nichž některé byly tří i vícegenerační, a milovníci tohoto sportu dorazili z celé Prahy, ale třeba i z Moravy a Slovenska.

Zápal sportovců a atmosféra soubojů byly takové, že přilákaly i velké množství zvědavců z řad domácích i přespolních. Mezi těmi druhými bylo tentokrát možné ve zvýšené míře zaslechnout užaslou francouzštinu, doprovázenou nadšeným fotografováním. A nebylo divu, vždyť tento sport pochází právě ze země galského kohouta.

A jak finálový turnaj druhého ročníku „Ligy pétanque pro seniory“ a šestý ročník rodinného turnaje „Sbohem, léto“ dopadly?

Celkovými vítězi druhého ročníku „Ligy pétanque pro seniory“ se stali Sympaťáci, druhé místo v neděli vybojoval tým Lukáš P13, třetí místo obsadilo mužstvo Rodamiento a jako čtvrtí skončili borci z KSŘ „B“ Praha 17 – Řepy.

Na každý tým účastnící se turnaje „Sbohem, léto“ čekaly celkem tři soutěžní kola. Ty absolvovaly bez ztráty bodu tři týmy, a tak rozhodovalo skóre. To nakonec určilo následující pořadí: zvítězil tým „KKK“ – Andrea, Ivana a Josef, druzí byli Jana a Jiří, hrající pod názvem „Voma“, a třetí „Hemi“ – Ema, Iva a Hela. V kategorii juniorů se podařilo zvítězit Koletce před sestrami Andělovými.

Na nejúspěšnější mužstva nedělní akce čekaly samozřejmě poháry, ale i dobroty od společností Andros a Bona Vita.

Pétanque má novodobý původ na francouzském jihu. Jeho počátky ale sahají až do starověkého Řecka. V průběhu staletí pak vzniklo několik variant hry v koule – boule bretonnes, rafta, boules lyonnaises, boules de fort, jeu provençale a další. Tyto místní hry daly mimo jiné vzniknout tenisu – jeu de paume – a kroketu.

Pétanque je ideální aktivitou pro všechny generace, tedy i pro seniory, kteří začínají hrát v šedesáti, sedmdesáti i osmdesáti letech – a stále se zlepšují, což je u sportu naprosto unikátní.

Zkuste to i vy, nebudete litovat. Pétanque – to je totiž záruka dobré nálady.

thumbnail of 20-09 pétanque