Senioři z Prahy 1, ale i další občané, včetně třeba těhotných žen, mohou od nynějška využívat novou službu – pohybové centrum Tělocvična, které pro ně vybudovaly Městská část Praha 1 a její Středisko sociálních služeb Praha 1. Patronkou centra je cvičitelka Hana Kynychová a garantem odbornosti pak Vysoká škola tělesné výchovy a sportu Palestra. Jógu bude se seniory cvičit Kateřina Kornová.

Pohybové centrum Tělocvična sídlí v Žitné 13 v nebytovém prostoru Městské části Praha 1. „Se svěřeným majetkem, tedy i s nebytovými prostory, se snažíme v souladu se zákonem nakládat jako řádní hospodáři, nicméně využití nebytových prostorů pro komerční účely není pro nás primární. Hlavní je to, aby z nich měli užitek občané Městské části Praha 1, v tomto případě zejména senioři, ale i další potřební,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Zařízení centra tvoří dvě tělocvičny s rotopedy, chodítkem, moderní zrcadlovou stěnou i baletní tyčí. Počítá se samozřejmě – na základě potřeb a přání seniorů a dalších návštěvníků – s dalším postupným doplňováním vybavení. Zájemci se mohou kromě jiného těšit na cvičení na žíněnkách, míčích a židlích, počítá se i s pilates, jógou, zdravotním tělesným cvičením, ale také s kurzy sebeobrany.

Garant odbornosti, kterým je Vysoká škola tělesné výchovy a sportu Palestra, nabídne rovněž jednou týdně cvičení vedená studenty, kteří tak zajistí přínosné mezigenerační setkání a zároveň si splní povinnou odbornou praxi.

Všestranný přínos nového projektu MČ Praha 1 a Střediska sociálních služeb Praha 1 ocenil radní pro kulturu a sport Filip Kračman. „Sport je důležitý v každém věku, v pokročilejším zvlášť, a to nejen z důvodu fyzického zdraví, ale také proto, že plní zásadní společenskou úlohu, když vede lidi k setkávání a přátelství s ostatními,“ prohlásil radní první městské části a vyzdvihl úlohu tohoto ojedinělého projektu pro centrum města, kde není tolik příležitostí ke zdravému pohybu, jako je tomu v okrajových lokalitách.

Městská část Praha 1 poskytla pro potřeby projektu původně částečně zrekonstruované nebytové prostory. Náklady na finální rekonstrukci a vybavení pohybového centra Tělocvična dosáhly výše zhruba půl milionu korun. „V případě úspěchu tohoto projektu, o kterém nepochybuji, a v případě, že bude velký zájem, můžeme hledat další vhodné prostory pro rozšíření nabídky pohybových aktivit pro seniory, ale i další věkové generace našich občanů,“ ujistil radní Prahy 1 pro bytovou a nebytovou politiku Tomáš Macháček.

Pohybové centrum Tělocvična, jehož motto podle jeho patronky Hany Kynychové zní „Hýbejte se, fakt se to vyplatí!“, poskytuje kromě cvičebních prostorů také posezení ve stylu malé kavárny i kompletní sociální zařízení včetně sprch.

Provozní doba centra je v pondělí až ve čtvrtek od 10 do 18 hodinv pátek pak od 10 do 16 hodin. Na cvičení je třeba se předem objednat, a to buď osobně na recepci, které vládne usměvavá paní Máša Němcová, nebo na tel. č.: 601 188 315.

„Jsem moc ráda, že jsme tento náročný projekt dotáhli do zdárného konce, a pevně věřím, že udělá velkou radost primárně našim seniorům, ale i také rodičům na rodičovské dovolené nebo třeba těhotným ženám. Velmi děkuji Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra za spolupráci, podporu a odbornou garanci. Velmi také děkuji vedení Městské části Praha 1 a samozřejmě svým kolegyním a kolegům. A nyní už srdečně zveme všechny zájemce o zdravý pohyb, který je nejpřirozenější činností člověka,“ uzavřela iniciátorka projektu a ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová.

Upozornila také na zdravotní přínos kombinace využívání služeb pohybového centra Tělocvična a relaxační místnosti s přímořským klimatem v DPS U Zlaté studně 1.