„Život byl vždycky dar nad mé síly, kdykoliv jsem byl sám“, můžeme číst v nádherné Romanci pro křídlovku českého spisovatele a básníka Františka Hrubína. A že nebýt sám je krásná věc, se přesvědčil každý, kdo dorazil na Žofín, kde Městská část Praha 1 uspořádala zábavné odpoledne, na které pozvala všechny babičky, dědečky, maminky, tatínky i ty nejmenší a které se jmenovalo „Hvězdy září v září“.

„Měsíc září ´trpí´ v porovnání s ostatními měsíci, zejména pak například se závěrem roku, nižší nabídkou kulturních akcí, a tak jsme si řekli, že zařídíme, aby i v září zářily hvězdy, a že tak v předstihu můžeme – všechny generace pohromadě – oslavit Mezinárodní den seniorů, který připadá na 1. říjen,“ vysvětlil hlavní hostitel a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

A tak oba sály paláce Žofín přivítaly jak ty dříve narozené, tak i ty, kteří si na dvouciferné narozeniny ještě musejí počkat. „Mám velkou radost, že se nám v Praze 1 daří, a to po celý rok, budovat úctu ke starším lidem a šířit poznání, že i senioři se dokážou výborně bavit,“ prohlásila ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová.

Všechny návštěvníky vydařené společenské akce plné zábavy a interaktivity generací hned na úvod přivítaly malé, ale velmi šikovné DUDU mažoretky, o muziku se postarali populární Dixie Band Městské policie, který si pozval Miroslava Šatopleta, písničkářka Jana Rychterová, tančící a tentokrát i písně Karla Hašlera zpívající seniorky z Prahy 1 Medunky nebo nestárnoucí Milan Drobný.

Došlo i na historický tanec v podání souboru Saltum dare, na taneční workshop s Radkem Fišerem, dětskou diskotéku a mladého kouzelníka Matyáše Kožíška.

Skvělým příkladem přibližování starší a nejmladší generace jsou projekty neziskové organizace Mezi námi, která spolupracuje se Střediskem sociálních služeb Praha 1 a která na Žofíně zorganizovala tvořivou dílnu s pohádkovými čtecími babičkami a dědečky.

Tato obecně prospěšná organizace realizuje projekty Povídej a Přečti. Ten první přivádí děti z mateřských škol do domů s pečovatelskou službou, kde děti se seniory zpívají a věnují se třeba ručním pracím. Druhý projekt zase zapojuje seniory, kteří zhruba jednou týdně chodí do mateřských škol číst dětem po obědě. Do tohoto projektu se mohou zapojit i další senioři, kteří mají chuť potěšit děti a vlastně i sebe.

Stačí napsat na e-mail: katka@mezi-nami.cz, nebo zatelefonovat na tel. č.: 603 483 487. Jsme s vámi. Buďte s námi Mezi námi. Více informací: www.mezi-nami.czOdkaz na externí stránky

Hvězdy se rozzářily a malí i velcí oslavili Mezinárodní den seniorů. Další spousta akcí pro děti, dospělé i ty „nejdospělejší“ je ale už zase za dveřmi.