Smíchovská průmyslovka třetího věku – tak se jmenuje už třetí ročník společného projektu Střediska sociálních služeb Praha 1 a Smíchovské střední průmyslové školy, tvořený cyklem přednášek a dílen pro seniory, který se těší velkému zájmu a který obohacuje účastníky napříč generacemi.

„Projekt je ukázkovým příkladem nejen kvalitního celoživotního vzdělávání, ale i úspěšného propojování různých generací,“ ocenil radní Prahy 1 Petr Burgr, do jehož gesce spadá oblast seniorů a Střediska sociálních služeb.

Tentokrát se patnáct seniorů z Prahy 1 vydalo do budovy Smíchovské střední průmyslové školy na seminář s výmluvným názvem Dešifrování mluvy „ajťáka“ pro člověka „normálního“. Pedagog školy Radek Lochman je provedl světem pojmů zejména z technického světa, které dnešní mládež často považuje za samozřejmé, ale v řadě případů ani neví, jak tyto pojmy vznikly nebo co doopravdy znamenají.

Připravil jsem si pro seniory prezentaci zhruba třicítky termínů pro objasnění a poté budu odpovídat na jejich dotazy,“ avizoval dopředu Radek Lochman. Seniorští studenti totiž měli za domácí úkol přípravu pojmů, které potřebovali vysvětlit.

A senioři potvrdili tvrzení odborníků, že jsou ve své většině pečlivými a aktivními studenty, kteří svědomitě sledují výklad, dělají si poznámky a rozhodně se nebojí zeptat. Dozvěděli se například (pokud to už nevěděli) o rozdílech mezi akumulátory a bateriemi, cartridgemi a tonery, bity a bajty, GSM, GPRS, Edge, 3G, 4G, 5G a LTE apod. Probíraly se ale i blogy či vlogy, včetně motivace jejich autorů a autorek ke zveřejňování vlastních niterných pocitů.

A rozhodně to nebylo přednášení někomu, kdo se v problematice alespoň trochu neorientuje. Velká diskuse se pak strhla kolem kryptoměn, bitcoinů, jejich těžby a použití.

Projekt bude pokračovat i v dalších měsících. Ve středu 10. dubna bude na seniory čekat přednáška Jana Mlynáře z ČVUT na téma termojaderná fúze – cesta z hvězdných dálek do všední reality, ve středu 22. května se pak senioři budou zabývat sestavováním vlastního robota a jeho programováním v praktické dílně, kterou pod názvem legoroboti – oživlé kostičky povede Jarda Kořínek ze Smíchovské střední průmyslové školy. Do prázdnin pak ještě stihnou 5. června seminář Radka Lochmana na téma hardware – novinky ze světa PC a jak se v nich vyznat.

 

Fotogalerii najdete zde

thumbnail of 13-03 dešifrování mluvy ajťáka