Bez dechu ležíme pod dekou, hltáme příběhy plné napětí, nečekaných zvratů i poněkud drsných zločinů a často si říkáme: Jak to ten spisovatel vymyslel? Kam na své nápady chodí a jaké to je, napsat důkladně promyšlenou detektivku? Kdo přišel do klubu Tomáš v Tomášské ulici, ten se to dozvěděl.

„Sherlock Holmes, Hercule Poirot, slečna Marplová, ale také pan rada Vacátko nebo třeba Philipe Marlowe, to jsou literární postavy, které – i kdyby byly skutečné – byly by nesmrtelné, stejně jako jejich autoři. A myslím, že každého z nás láká podívat se za tu pomyslnou oponu, kde jejich slavné příběhy vznikají,“ popsal radní Petr Burgr důvody pro netradiční besedu v klubu seniorů Tomáš.

Pozvání na ni přijal jeden z našich předních autorů detektivek Antonín Mazáč a vedli ji novinář, spisovatel a básník Dušan Spáčil a novinář a autor povídek Lubor Falteisek.

Antonín Mazáč žije v Karlových Varech, kam také umísťuje zločiny i detektivy. Psát začal už jako patnáctiletý a jako čtenář vyrůstal na mysteriózních příbězích i Foglarových románech. Když se začte do detektivky, raději si prý vybere americkou drsnou školu než dnes protežovanou severskou krimi. Je laureátem ceny Havran pro nejlepší detektivní povídku.

Když píše detektivní povídku, vychází z nápadu, ale neví, jak se bude příběh dále vyvíjet, a nechává se vlastně i sám překvapit. Pokud se ale pustí do detektivního románu, ví většinou přesně, jaký bude děj i závěrečné rozuzlení. K tomu používá velkou papírovou čtvrtku, s níž zabral jednu stěnu bytu. S tajnostmi a technikami práce detektivů mu pak pomáhá přítel, který je policista. I proto se v jeho knihách objevují detaily, jejichž zveřejnění pak reálné vyšetřovatele občas rozzlobí.

Antonín Mazáč kromě psaní vlastních knih podporuje začínající autory, pro které pořádá detektivní literární soutěž Česká lupa. Sám dosud vydal mj. sbírky detektivních novel Noční tep a Křest ohněm, detektivní román Letargie a nyní k vydání připravuje další detektivku.

Jak sám říká, život v knihách je fascinující, knihy v životě jsou nezbytné. A kdo to umí spojit, je šťastný člověk.

Další informace o autorovi: www.tondamazac.cz

Fotogalerii najdete zde

thumbnail of 14-05 Literární odpoledne černá