Sedm desítek seniorů se v právě končícím školním roce zapojilo do už sedmnáctého ročníku skupinových a individuálních PC kurzů, které pro ně pořádají Středisko sociálních služeb a Městská část Praha 1. Ve čtvrtek 13. června si pak při malé slavnosti v DPS Týnská za odměnu převzali zasloužená osvědčení.

Skupinové kurzy probíhají pod vedením lektora Petra Dáni od září do června v učebně v DPS Týnská, individuální kurzy vedou ve stejném období Eva Sochorová a Michal Pilař v klubu seniorů Tomáš v Tomášské ulici.

„PC kurzy pomáhají seniorům přiměřeně držet krok s technologickými výzvami současné společnosti. Otevírají jim svět a bohatství jeho informací – samozřejmě ale s riziky, která to přináší a kterým proškolení senioři lépe čelí,“ vysvětlil radní Prahy 1 pro Středisko sociálních služeb a aktivity seniorů Petr Burgr, který spolu s ředitelkou Střediska sociálních služeb Helenou Čelišovou a lektory Petrem Dáňou a Evou Sochorovou předal úspěšným účastníkům kurzů osvědčení a květiny.

Všichni zdůraznili přínos PC kurzů jako prevence společenského a sociálního vyloučení i jako ochrany před kriminálními aktivitami, včetně šíření falešných zpráv. „Informační technologie jsou určitě velmi užitečné a je výborné s nimi umět pracovat, musíme si ale dávat pozor, aby nám nevládly a abychom místo setkávání s přáteli s nimi nekomunikovali jen přes internet,“ zmínil další nebezpečí Petr Burgr.

Karel Srbecký se kurzů účastní pravidelně už několik let, a jak nám řekl, přihlásí se i do příštího ročníku, kdy se bude chtít zlepšit v práci s fotografiemi. Počítač kromě jiného využívá i pro video komunikaci se synem a jeho rodinou ve Spojených státech. Petr Novotný absolvoval třetí ročník a velmi rád podle svých slov nastoupí i do „čtvrťáku“. Stejně jako další účastníci si pochvaloval, že mu nabyté znalosti pomáhají při komunikaci s úřady, ze které už není zbytečně nervózní.

Milan Navrátil je prezidentem pétanqueového Senior týmu Praha 1, a tak je jasné, jak mu PC kurzy pomáhají. Do náplně jeho práce totiž patří komunikace s členy, vytváření výsledkových tabulek, vyřizování pozvánek a další administrativa.

Za zmínku určitě také stojí, že se PC kurzů účastní nejen šedesátníci nebo třeba čerství sedmdesátníci, ale běžně i devadesátníci. A ti všichni se mohou přihlásit do dalšího, už osmnáctého ročníku PC kurzů. Stačí napsat nebo zatelefonovat Karolíně Schwarzové ze Střediska sociálních služeb – schwarzova@socialnisluzbyp1.cz, tel.: 725 397 934.

 

Fotogalerii najdete zde