Krásné a praktické malé roboty, s využitím třeba při úklidu, vyráběli seniorští studenti z Prahy 1 při své další výuce na Smíchovské střední průmyslové škole, a to pod dohledem nejen zkušené vyučující, ale i samotných studentů. Na závěr si pak všichni vytvořili vánoční přání. A protože to bylo na průmyslovce, součástí přáníčka byla svítící dioda.

„Pěkná tradice spolupráce našeho Střediska sociálních služeb a Smíchovské střední průmyslové školy pokračuje, a to je moc dobře, zvlášť když obě strany cítí, že to je pro ně prospěšné,“ vyzdvihl radní Prahy 1 Petr Burgr, do jehož gesce spadá problematika seniorů a Střediska sociálních služeb.

„Tahle škola je úplně skvělá! Pokaždé se dozvíme něco nového, takže často odcházíme s otevřenou pusou,“ dala Petru Burgrovi za pravdu Zdeňka Šundová, jež na přednášky dochází se svým manželem Janem, který do této školy před lety chodil na večerní průmyslovku.

A baví to i místní studenty, kteří se seniorům tentokrát věnovali spolu se svojí profesorkou Věrou Krajčovou. „Studenti díky účasti na výuce získají sociální dovednosti a sami se u toho i odborně hodně naučí. Některé přednášky pak dokonce připravují úplně sami,“ vysvětlila Věra Krajčová.

K překvapení mnohých převažovaly mezi studenty dívky, kterých je jinak na celé škole pouze třicet. „Někdy mě vnímají v davu kluků spíš jako jednoho z nich, ale občas mi i spolužák podrží dveře,“ popsala dívčí život na průmyslovce studentka Barbora Kozlová, která je ale prý na velkou početní převahu kluků zvyklá už od základní školy. Se seniory se jí pracovalo moc dobře a často prý na správné řešení přicházeli společně.

Studenti Smíchovské střední průmyslové školy jsou podle slov Věry Krajčové zvyklí i na práci s dětmi z mateřských a základních škol. Průmyslovce se to, zdá se, vyplácí, protože mezi vyučujícími této školy se objevuje celá řada bývalých velmi dobrých absolventů.

A že spolupráce vyučujících studentů a studujících seniorů přináší svoje ovoce, dosvědčili i vyrobení roboti, kteří nejenže splňovali kritéria pro designovou krásu, ale hlavně byli i funkční. Stejně jako technicky „vychytaná“ vánoční přání s diodou.

Letošní poslední výuka seniorů na průmyslovce se uskuteční 11. prosince a bude podle všeho už předvánočně netechnická, protože jejím tématem bude povídání o kalendáři a pranostikách.

 

Fotogalerii najdete zde